De mensen die bij Helden in IT dagbesteding doen, hebben aanleg voor het werken met software. Sinds kort is een aantal van hen begonnen met het maken van 3D-ontwerpen. Daarvoor volgden zij een cursus in het geavanceerde technisch 3D-ontwerpprogramma Fusion 360. In dit programma kun je van alle denkbare voorwerpen een 3D-ontwerp maken. Voor de cursisten een mooie, nieuwe stap in vaardigheden en kennis dus!
Fusion 360
De dagbesteding van Helden in IT beschikt over een club mensen die goed overweg kunnen met software en programmeertalen. Sinds kort is daar een nieuwe activiteit aan toegevoegd: technisch 3D-ontwerpen. Een groepje van de dagbesteding volgde een cursus in het programma Fusion 360. Dit is een geavanceerd technisch 3D-ontwerpprogramma, dat in het vorige nieuwsartikel al voorbij kwam.
De cursus 3D-ontwerpen
De cursisten leerden hoe je in Fusion 360 allerlei verschillende soorten virtuele voorwerpen kunt maken: een wijnglas, een oorplug, een autowiel en meerdere andere objecten. Tussen de tekst door zie je al wat indrukwekkende voorbeelden van door de cursisten gemaakte 3D-modellen.
Meestal begin je in het programma met het maken van een tweedimensionale ‘schets’ van een bepaalde vorm, je geeft eventueel de precieze dimensies aan en uiteindelijk genereert het programma een 3D-model. Daar kun je dan het materiaal bij aangeven: hout, metaal, glas, kunststof, noem het maar op. Je kunt bijvoorbeeld ruwweg de helft van het voorwerp tekenen. Vervolgens geef je aan dat de getekende halve vorm 360 graden driedimensionaal moet worden gemaakt. Maar er zijn meerdere methodes om te beginnen met een 3D-ontwerp. En ook zeker interessant: bepaalde van deze ontwerpen zou je met een 3D-printer kunnen printen.
Het vervolg
Wie weet wat dit kan aanwakkeren bij mensen van onze dagbesteding… Er zou zomaar een nieuwe lichting technisch 3D-ontwerpers aan kunnen komen. En dan is er nog de mogelijkheid dat mensen van de dagbesteding de ontworpen voorwerpen ook echt kunnen gaan maken. Dit kan rechtstreeks met de 3D-printers daar. De basis is er in ieder geval!