De Heldenknoppen van Maya

Maya begon bij Helden in IT als cursist, werd uiteindelijk begeleider bij de dagbesteding en is daar nu bezig met verschillende projecten. Haar huidige project maakt deel uit van een opkomend veld: Game Accessibility-knoppen. Deze knoppen bieden een alternatief voor normale gamecontrollers, zodat ook mensen die een een beperking hebben aan hun handen games kunnen spelen. Hoe kwam Maya terecht bij Helden in IT en hoe heeft ze zich er ontwikkeld?

Maya’s achtergrond

Maya groeide op in Mexico, is half Mexicaans, heet Xitlalli en heeft als tweede naam Mayahuel. Maar Maya als afkorting leek haar wat makkelijker uit te spreken voor de gemiddelde Nederlander. Op de middelbare school had ze al interesse in ICT. “Alleen was ik toen nog wat geïntimideerd door de mannencultuur in de IT,” zegt ze. De IT-wereld wordt per slot van rekening tamelijk door mannen gedomineerd, iets wat we al eens eerder vaststelden. Maya dacht dat ze hierin als vrouw moeilijk zou passen. Ze koos er daarom voor om tandheelkunde te gaan studeren.

Toen ze inmiddels in Nederland woonde, begonnen de dingen anders te lopen dan verwacht. Ze kreeg een ongeluk, waarbij ze door een misstap van drie meter hoogte op een betonnen vloer viel. Twee heupoperaties en jaren van revalidatie en fysiotherapie volgden. Ook kreeg ze last van tendinitis: door beschadiging van de pezen in haar handen ontstaan er in deze pezen ontstekingen, met pijn en stijfheid tot gevolg.

Hoe Maya begon bij Helden in IT

Maar zich hierdoor volledig uit het veld laten slaan, dat was niets voor Maya. Tegen haar jobcoach van het UWV zei ze dat de ICT haar niet alleen leuk leek, maar ook iets wat ze goed kon uitoefenen met haar fysieke beperkingen. Haar UWV-jobcoach kende Helden in IT en zo kwam er een afspraak. “Het was de eerste plek waar ik het gevoel had dat ik er helemaal paste.”

Bij Helden in IT volgde Maya een cursus in HTML, CSS, JavaScript en React. Bepaalde aspecten hiervan die ze eerder, toen ze zelf was begonnen te oefenen met deze talen, niet goed volgde, vielen door de structurering en de begeleiding op hun plek.

Werkzaam bij de dagbesteding

Het was volkomen duidelijk: de IT lag Maya wel. Bij de dagbesteding was er behoefte aan een begeleider. En dus begon Maya met het begeleiden van deelnemers aan de dagbesteding. Hier waren mensen ook met hardware bezig, onder meer met 3D-printen. Zeker dat laatste trok Maya’s interesse.

3D-geprinte Game Accessibility-knoppen van de Helden in IT-dagbesteding, uit elkaar gehaald
Oude versie van de Game Accessibility-knoppen

Naast een fascinatie voor 3D-printers heef Maya nog een andere grote passie: gamen. Door de aandoening aan haar handen is het voor haar lastig om met een gewone controller te werken. Tegelijkertijd zijn de uitgebreidere Game Accessibility-controllers erg duur. Zo ontstond bij Maya het idee om op de dagbesteding Game Accessibility-knoppen te gaan maken. Zulke knoppen zijn groot en makkelijk in te drukken, en dus goed bruikbaar voor mensen die precieze motorische handelingen lastig kunnen uitvoeren.

Het maken van Game Accessibility-knoppen

Maya vertelt over hoe het maken van de Accessibility-knoppen in zijn werk ging. Het ontwerp maakte ze in het 3D-programma Fusion 360. “Ik had nooit eerder met 3D-software gewerkt,” zegt ze, “maar ik had een idee dat ik dolgraag wilde uitvoeren.” Met Fusion 360 kon ze heel exacte 3D-ontwerpen maken voor haar knoppen. Het ontwerp exporteerde ze naar een bestand dat de 3D-printer kan lezen, waarna deze het ontwerp kon gaan printen.

Nieuwe versie van de Helden in IT-knoppen. Helemaal links de AUX-poort, daarnaast de knop zelf, daarnaast de onderdelen van de behuizing.

Met AUX-kabeltjes kunnen de uiteindelijke knoppen worden aangesloten op de daarvoor bestemde basis. Zo kun je kabeltjes met verschillende lengtes gebruiken om de knoppen aan te sluiten, afhankelijk van iemands voorkeuren.

Game Accessibility-webshop

Ondertussen zijn er plannen voor het ontwikkelen van een webshop voor Game Accessibility. Tegen een kleine prijs kunnen mensen hier verschillende, door de dagbesteding gemaakte ’toegankelijkheidsunits’ bestellen. Maya’s knoppen zijn hier een goed voorbeeld van. Maar er kan eveneens worden gedacht aan muizen en toetsenborden, die de toegankelijkheid voor mensen met een fysieke beperking kunnen verbeteren. Maya hoopt op “een mooie toegankelijkheidslijn” waaraan ze een bijdrage kan leveren.

Hoe zit het met de toekomst?

Maya ziet veel in een toekomst bij Helden in IT. Graag wil ze voor Helden in IT programmeur en developer worden. Ze noemt een bijkomstig voordeel van programmeren: “Het is goed vanuit huis te doen, mocht het gebeuren dat mezelf verplaatsen écht te moeilijk is.” Ook blijft Maya graag meehelpen en begeleiden op de dagbesteding, voor zover haar lichaam haar dat toestaat. “Ik vind zowel programmeren als hardware ontzettend leuk en ik wil de ideeën die mensen hier hebben werkelijkheid maken.”

Vragen of opmerkingen?