De (O)V-Reizen Game van Vitasys

Reizen met het openbaar vervoer is niet voor iedereen even makkelijk. Misschien denk je hier als eerste aan bijvoorbeeld mensen in een rolstoel. Maar ook mensen met mentale klachten en aandoeningen kunnen moeite hebben met de vele informatie die op ze afkomt bij reizen met het OV. Binnen de IT-wereld is hiervoor een baanbrekende oplossing in de maak: de (O)V-Reizen Game. Deze game wordt ontwikkeld door IT-bedrijf Vitasys. Coen van Diepen heeft een werkervaringsplek bij Helden in IT en levert voor Vitasys een bijdrage aan de game.

De (O)V-Reizen Game speel je met een VR-bril

Vitasys

Vitasys is een IT-bedrijf dat zich bezighoudt met IT-oplossingen op hardwaregebied voor zowel de zakelijke markt als voor overheidsinstellingen en in het bijzonder voor het onderwijs. De automatisering in het onderwijs breidt zich snel uit en ontwikkelt zich sterk. Vitasys levert hier alle benodigde ondersteuning bij.

Het ontstaan van de (O)V-Reizen Game

Precies die nauwe samenwerking met onderwijsinstellingen was de trigger voor het tot stand komen van de (O)V-Reizen Game. Joke de Haan, docente in het speciaal onderwijs, had met leerlingen te maken die het moeilijk vonden om met het OV te reizen. Hier zag Vitasys wel iets in. Het bedrijf nam de uitdaging aan om een virtuele training voor reizen met het OV te ontwikkelen.

Een uitdaging was het zeker, aangezien Vitasys in hardware is gespecialiseerd en geen ervaring heeft met het ontwikkelen van software zoals een app of een game. Het idee is desondanks gepitcht bij organisaties als de New Mobility Foundation, die zogeheten ‘mobiliteitsarmoede’ wil bestrijden. Dit fonds zet zich in voor initatieven die de mobiliteit van kwetsbare groepen in de samenleving helpt verbeteren.

Waar Vitasys op hoopte, gebeurde: de New Mobility Foundation was bereid het idee te steunen. De game wordt nu ontwikkeld door studenten van verschillende opleidingen. Zo leiden twee studenten Game Technology aan de Universiteit Utrecht het developers-team. Een student van het Mediacollege Amsterdam neemt het grafische deel op zich.

Hoe werkt de (O)V-Reizen Game?

De (O)V-Reizen Game is geen reisapp, maar zoals de naam al suggereert een echte game. Er zijn negen levels die je moet zien te halen. Je speelt de game met een VR-bril. Het handige is dat een trainer tijdens het spel kan ingrijpen. Zo kun je in een realistische maar veilige VR-omgeving alle aspecten van reizen met het OV oefenen: het juiste perron vinden, overstappen, de borden aflezen. De stap naar het ‘echte werk’ is dan wat minder groot.

Misschien wel het meest vernieuwende aan de game is de ‘Skillsmeter’, een wetenschappelijk onderbouwd instrument dat executieve functies kan meten. In de psychologie spelen deze executieve functies een belangrijke rol bij plannen, het overzien van je taken en het uitvoeren van taken.

De rol van Coen

Dan de vraag: hoe verscheen Coen op het toneel? Coen heeft MBO Gamedeveloper gedaan en wilde ook graag werk vinden in die richting. Nu is gamedevelopment een lastige sector om een plek in te bemachtigen. Coen schakelde de hulp in van re-integratiebureau Partner in Werk en kwam terecht in een Werkfit-traject. Via dit traject kan gekeken worden naar wat het best bij iemand past, wat iemands kwaliteiten zijn en wat misschien nog verbeterpunten zijn. Re-integratieconsulent Bente Biesheuvel van Partner in Werk begeleidt Coen bij dit traject.

Bente leek het een goed idee als Coen bij Helden in IT een assessment zou doen. Heeft iemand interesse in IT-werkzaamheden, dan kan bij Helden in IT via een assessment beoordeeld worden hoever iemands kwaliteiten op dat punt reiken en waar die kwaliteiten precies liggen. Uit het assessment kwam naar voren dat Coen aardig wat in zijn mars heeft: ondanks zijn MBO-opleiding heeft hij HBO-werk- en denkniveau. Dat is waarschijnlijk meteen de verklaring waarom Coen zich tijdens zijn opleiding en stages nog weleens verveelde.

Dave, de coach bij Helden in IT, sprak met Coen en Bente de resultaten door en belde Bente enige tijd later op. Hij dacht voor Coen een geschikte, uitdagende werkervaringsplaats te hebben. Zelf had Dave ooit bij Vitasys gewerkt en hij was er eens gaan praten. Voor de O(V)-Reizen Game wilde Vitasys graag met Coen in zee.

Ondersteuning

Coen heeft nu bij Helden in IT een werkervaringsplaats. Voor Coen is dit nuttig omdat hij er ook los van zijn opleiding en stages ervaring mee opdoet. Daarbij kan hij er een werkritme mee opbouwen. Voor Vitasys houdt hij zich bezig met het programmeren van dat deel van de game waarbij de trainer toezicht kan houden en in kan grijpen.

Patricia Groenewegen is de projectmanager, zij leidt alles in goede banen en zorgt dat iedereen alle taken goed kan uitvoeren. De makers van de game houden contact met elkaar via WhatsApp en de gebruikelijke gaming-chatkanalen. Ook is er eens in de zoveel tijd een vergadering bij Vitasys; Coen kan dan via Teams aanhaken.

Bente zal periodiek met Coen gesprekken hebben over hoe alles verloopt. Coen vindt het bijvoorbeeld nog weleens moeilijk om vragen te stellen, daar zal Bente hem toe aanmoedigen. Vanwege de verhuizing van Helden in IT naar Stadsfabriek Alkmaar werkt Coen nu nog vanuit huis. Als de verhuizing rond is, kan er ook weer fysiek worden afgesproken om een vinger aan de pols te houden. Wat nog mooier is: ook Partner in Werk verhuist naar Stadsfabriek Alkmaar, zodat iedereen bij elkaar in hetzelfde gebouw zit en het extra makkelijk wordt om over een en ander met elkaar in gesprek te gaan.

Bij Helden in IT heeft Coen een rustige werkomgeving. Daar is bovendien Dave er voor Coen om op terug te kunnen vallen. Dave is een doorgewinterd IT’er en hij is daarnaast interne jobcoach. Hij zal Coen dus ook op de werkvloer kunnen ondersteunen.

De lancering

Dus wanneer zal de game het levenslicht gaan zien? Een echt harde deadline is er volgens Patricia niet. Dit is ook omdat de game zich nog in de testfase bevindt. Vitasys wil de tijd nemen die nodig is om de game te optimaliseren. Verder zijn er nog gesprekken gaande over de precieze inzet van de game en met verschillende partijen, zoals de NS. Patricia heeft de hoop dat de game nog voor het einde van 2021 kan worden gelanceerd. Aan zo’n vernieuwende, bijzondere en behulpzame game als de (O)V-Reizen Game heeft Coen dan alvast bijgedragen.

Vragen of opmerkingen?