De waarde van een IT-assessment

Je weet dat je iets wilt in de IT. De vraag is wat precies, in welke richting en of je over de juiste kwaliteiten beschikt. Het was in een notendop de situatie van Chris. De technische en creatieve aanleg van Chris was duidelijk aanwezig, maar het gericht zoeken naar een ingang was best een uitdaging. Een IT-assessment bleek voor Chris een uitkomst.

IT-assessment: wat wil ik?

De achtergrond van Chris

Chris had al enkele opleidingen tot docent geprobeerd, maar dit was het voor hem niet. Met beide opleidingen is hij in het eerste jaar gestopt. Wel had hij technische en creatieve interesses. Hobbymatig was hij al bezig met het helpen ontwikkelen van games die daadwerkelijk zijn verschenen voor de Nintendo Switch. Ook zette hij functionele en technisch heel degelijke websites op. Allemaal heeft hij het zichzelf geleerd.

Het was voor Chris dus helder dat hij iets binnen de IT-sector wilde. Maar zonder vooropleiding is het niet heel makkelijk om daar ook echt een baan in te vinden. Zodoende kwam Chris bij re-integratiebureau Partner in Werk terecht. Thijs Gommers werd er zijn coach.

Traject bij Partner in Werk

Er werd een traject gestart waarin Chris en zijn coach Thijs veel hebben geprobeerd en onderzocht. Zo had Chris een proefplaatsing in een logistieke functie, die helaas niet bij hem paste. Vervolgens had hij een werkervaringsplek bij een organisatie waar hij aan de slag kon als websitebouwer. Aanvankelijk ging dit goed, maar gaandeweg begon Chris wat vast te lopen. De opdrachten werden onduidelijk en het niveau sloot niet erg aan.

IT-assessment bij Helden in IT

Er is hierna nog met ongeveer twintig bedrijven contact gezocht in de hoop voor Chris een functie als gamedeveloper te vinden, maar tevergeefs. Thijs en Chris wisten eigenlijk niet meer zo goed wat ze verder nog konden doen.

IT-assessment

Wel was net rond dat moment Helden in IT gestart waar IT-assessments gegeven worden. Door middel van zo’n assessment kun je een indruk krijgen van je talenten en kwaliteiten op IT-gebied. Er kan tevens mee bepaald worden wat iemand nodig heeft om te kunnen functioneren in een baan in de IT. De jobcoaches van Partner in Werk waren op de hoogte van het bestaan van deze assessments van Helden in IT. Zo’n IT-assessment leek Thijs wel iets voor Chris en daar stemde Chris mee in.

De uitslag van het IT-assessment…

De uitslag van het IT-assessment was geen grote verrassing: Chris was absoluut geschikt voor een functie in de IT. Als richting kwam front-end-development naar voren: het opzetten en vormgeven van de structuur en functionaliteiten van een website. Gezien Chris’ creatieve geest was ook dit bepaald geen verrassing. Helden in IT-coach Dave raadde dan ook sterk een plek aan waar Chris iets met zijn creativiteit zou kunnen. Op eerdergenoemde werkervaringsplek kon Chris op dat punt zijn ei niet goed kwijt, wat misschien gedeeltelijk zijn vastlopen daar verklaart.

Dave kaartte nog iets anders aan, iets wat zeker zo cruciaal was. Volgens Dave was het van groot belang dat Chris in een omgeving met een HBO-werk- en denkniveau zou werken. Zou Chris onder dat niveau zitten, dan zouden de werkzaamheden, de samenwerking en de dynamiek voor hem niet uitdagend genoeg zijn. Ook dit was een probleem op de werkervaringsplek die Chris had gehad. Het niveau daar lag feitelijk onder dat van Chris.

Hoe het IT-assessment Chris verder hielp

Het assessment voorzag bij het benaderen van bedrijven dus in een heel goede onderbouwing. Chris en Thijs konden aan de hand van het assessment immers aantonen dat Chris HBO-werk- en denkniveau heeft, creatief is en competenties heeft in de richting van front-end-development. Ze konden bovendien beter bepalen welke werkplekken echt bij Chris pasten.

Het resultaat: Chris moest uiteindelijk kiezen tussen twee bedrijven die met hem in zee wilden! Je kunt wel zeggen dat dat nogal een omslag was. Van het niet kunnen vinden van een echt geschikte plek naar meerdere bedrijven die in je geïnteresseerd zijn.

De werkervaringsplek van Chris

Chris werkt nu bij Let’s build IT, een bedrijf in Hoorn dat zich in de breedste zin bezighoudt met websites en online marketing. Het bedrijf is ook nog eens op maar zo’n vijf minuten fietsen van waar Chris woont. Vanuit een Werkfit-traject heeft Chris er nu een werkervaringsplek van een half jaar.

Het werkervaringstraject is bedoeld voor Chris als leertraject om te kijken of hij zichzelf in het vak zodanig kan ontwikkelen dat een betaalde baan mogelijk wordt. Daar krijgt hij de ruimte voor bij Let’s build IT. Vooralsnog is Chris hier uitstekend op zijn plek. Natuurlijk heeft hij ook nog best een en ander te leren. Maar hij past goed in het team en krijgt complimenten voor zijn werk. Dit ondanks het gebrek aan een reguliere opleiding.

Chris’ IT-assessment: samengevat

En zo zie je maar. Het leek erop dat de technisch en creatief aangelegde Chris en zijn jobcoach Thijs door hun opties heen waren. Een assessment maakte concreet in welke richting ze moesten zoeken en gaf daar een harde onderbouwing bij. Zo vond Chris toch nog een passende werkplek waar hij zich kon ontwikkelen en ervaring op kon doen. Ergens op je plek zijn en kunnen doen wat je het beste ligt: het is waar veel mensen naar op zoek zijn. Chris heeft laten zien dat je met een beetje advies en hulp een heel eind kunt komen.

Vragen of opmerkingen?